Is er een mogelijkheid om met uw toekomstige ex-partner afspraken te maken over de wijze waarop de scheiding wordt afgewikkeld? Dan is mediation de beste oplossing.
Samen met uw partner en met mijn neutrale en onpartijdige begeleiding zullen alle aspecten van de echtscheiding worden besproken. Nadat alle relevante stukken zijn aangeleverd, krijgt u de benodigde juridische informatie om tot goede afspraken te komen.
Luisteren naar elkaar, maar ook het bespreekbaar maken van de emotionele aspecten van de echtscheiding, is een belangrijk punt van aandacht. Het beoogde doel is om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan.
Wederzijds respect en het blijven communiceren, vooral in het belang van de kinderen, zullen ertoe leiden dat u uw ouderrol ook in de toekomst samen kunt blijven vervullen. De belangen van de kinderen vormen een wezenlijk onderdeel en zullen altijd worden meegewogen. De gemaakte afspraken over de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan.
Ook als er geen kinderen zijn, heeft deze manier van scheiden voordelen. U neemt zelf de beslissingen en bent niet afhankelijk van een uitspraak van de rechter. Zo houdt u met elkaar de regie over de te maken afspraken. Er wordt maatwerk geleverd en er kan rekening worden gehouden met ieders belangen. Bovendien zal het scheidingstraject sneller en meestal ook goedkoper zijn.
Bij mediation is het mogelijk om een fiscalist, een pensioendeskundige of andere specialist om advies te vragen. Uiteraard zal dit slechts plaatsvinden bij complexe vraagstukken en op voorhand met u worden besproken.
Wij werken toe naar een regeling waarin alle onderwerpen worden meegenomen en vastgelegd in een echtscheidingsconvenant dat wordt bekrachtigd door de rechter. Het gemeenschappelijke verzoekschrift zal door mij als echtscheidingsmediator en -advocaat bij de rechtbank worden ingediend.
Bent u bang dat u onvoldoende kennis heeft om te weten wat er geregeld moet worden of dat uw belangen onvoldoende aan bod komen omdat u niet bent opgewassen tegen uw partner? Ik kan u geruststellen. Wij bewaken de gelijkwaardigheid en zullen u altijd volledig informeren over de juridische aspecten. Voelt u zich toch niet comfortabel genoeg hierbij? Dan is de overlegscheiding voor u wellicht een betere optie.
Lukt mediation niet of is er onvoldoende gelijkwaardigheid tussen beide partijen? Dan is een overlegscheiding vaak de beste keuze.
De overlegscheiding is een variant van mediation. Een belangrijk verschil is dat de partners worden bijgestaan door een eigen advocaat die tevens mediator is. Als ik u bijsta in een overlegscheiding, kan ik u niet als advocaat bijstaan in een procedure.
Bij een overlegscheiding stellen we met elkaar een team samen dat u zal begeleiden bij het vinden van een goede en duurzame oplossing. Vaak maken een financieel adviseur en een kinderdeskundige deel uit van dit team. Een coach zal het proces begeleiden.
In ‘t Gooi werk ik samen met een hecht overlegscheidingsteam, bestaande uit een aantal advocaten, een coach en een financieel deskundige.
Dankzij al deze specialistische kennis worden uiteenlopende zaken rondom de echtscheiding afgewikkeld en nieuwe doelen voor de toekomst gesteld. Deze methode weet doorgaans zelfs in de meest ingewikkelde situaties langslepende procedures te voorkomen.
Bij een overlegscheiding worden de afspraken vastgelegd in een convenant. Zijn er kinderen in het spel, dan wordt met ondersteuning van de coach een ouderschapsplan opgesteld. Net als bij een mediation zal zonder een inhoudelijke procedure de echtscheiding worden afgewikkeld.
Kernwoorden van deze methode zijn respect, openheid, balans, teamwork en een duurzame, positieve uitkomst. Het team gaat op zoek naar het beste compromis voor alle partijen.
Meer informatie vindt u op de website www.overlegscheiden.com.
Lukt het op geen enkele wijze om samen afspraken te maken en lijkt een procedure onvermijdelijk?
In dat geval zal ik optreden als uw advocaat en daarbij mijn jarenlange proceservaring en juridische kennis optimaal inzetten in de procedure. Overigens zal ik ook in dit geval eerst proberen om met de advocaat van de andere partij afspraken te maken om een jarenlange procedure te voorkomen.
De ervaring leert dat ook de rechter onderzoekt of er mogelijkheden zijn om alsnog in onderling overleg tot een oplossing te komen. Een procedure zal bovendien de verstandhouding verslechteren, waarvan ook eventuele kinderen hinder ondervinden. Daarbij is een procedure kostbaar en kan het traject lang duren.
Bij elke zaak zullen de kansen en risico’s van een procedure worden besproken. Er zal een afweging moeten worden gemaakt tussen de kosten en het te behalen resultaat.
Bent u ondernemer en gaat u scheiden? Dan is het belangrijk dat er snel goede en duidelijke afspraken worden gemaakt.
Voor ondernemers is het bij een scheiding essentieel dat er snel duidelijkheid komt over de afspraken en de gevolgen die die afspraken zullen hebben. Ook omdat de continuïteit van de onderneming wellicht in het geding is. Dat kan consequenties hebben, niet alleen voor de ondernemer maar ook voor de ander.
Vaak staat een en ander ook in relatie met de huwelijkse voorwaarden die er ooit zijn gemaakt. Moet de waarde van de onderneming nu wel of niet in de afwikkeling worden betrokken? De waardering van de onderneming, het bedrag dat vanuit de onderneming aan de ander moet worden uitgekeerd, maar ook de hoogte van de te betalen alimentatie en de verevening van de pensioenaanspraken: het zijn complexe vraagstukken die aan bod komen.
Is het mogelijk om een deel van het ondernemingsvermogen uit te keren en ook nog alimentatie te kunnen blijven betalen? Hoe zit het met de kasstromen, wat was het resultaat en wat is de prognose?
Vaak is in zo’n situatie specifieke kennis en ervaring een belangrijke vereiste. Wij beschikken over die kennis en ervaring en helpen u om, indien noodzakelijk met deskundigen, een plan van aanpak te maken.
Twijfelt u over een scheiding en wilt u weten op welke wijze u uw leven gaat inrichten na een scheiding?
Coaching gebeurt vaak in de periode voorafgaand aan een echtscheiding. U zit dan nog in een fase waarbij u niet zeker weet of u wilt scheiden en benieuwd bent wat de gevolgen van een eventuele scheiding zijn. Maar ook als de beslissing is genomen, is het zinvol om u te laten begeleiden in de keuzes die moeten worden gemaakt.
Tijdens de coaching zorgen we ervoor dat uw doelen of wensen helder worden en maken we u bewust van aspecten die uw doelen dan wel wensen in de weg staan. Dankzij onze kennis en jarenlange ervaring kunnen we u meenemen in dit proces.
Op welke wijze wilt u uw leven inrichten na de scheiding; wat is voor u belangrijk? Het maken van keuzes is lastig. Wij zullen u vragen stellen als: ‘Waar staat u?’ ‘Waar wilt u naartoe?’ en ‘Hoe kunt u dat bereiken?’ Het is uiteraard van belang dat er haalbare doelen worden gesteld.
Coaching is vaak erg behulpzaam bij het maken van een juiste keuze. Zodat u weer richting kunt geven aan uw leven tijdens en na de scheiding.
Heeft u tijdens een mediation of procedure twijfels of vragen die u niet aan de mediator of uw advocaat kan of wilt stellen?
U kunt mij altijd een second opinion vragen. Wat zijn mijn rechten en plichten; zijn alle opties in de lopende mediation besproken; klopt hetgeen mijn ex aangeeft over de huwelijkse voorwaarden of zijn jaarstukken? Is de juiste strategie gekozen? Zijn de adviezen correct? Er zijn veel vragen denkbaar.
De mediator kan u geen persoonlijk advies geven. Het kan u helpen om voorafgaand aan een mediation of tijdens het proces iemand op de achtergrond mee te laten kijken of het convenant door te spreken om zo teleurstellingen achteraf te voorkomen. Ik zal met u alle onderwerpen bespreken, vragen beantwoorden, advies geven en de afspraken en de mogelijke consequenties bespreken.
Een second opinion zal het proces niet bemoeilijken, maar eerder bespoedigen. Omdat u goed geïnformeerd bent en met meer zekerheid aan het proces kunt deelnemen, of omdat u de bevestiging heeft dat de gemaakte afspraken recht doen aan de situatie.
Een second opinion kan buitengewoon behulpzaam zijn om een standpunt van een advocaat te toetsen, het dossier met een frisse blik te laten beoordelen en de mogelijke kansen van een hoger beroep te laten inschatten.
U gaat samenwonen of trouwen. Wat zijn de financiële afspraken en wat gebeurt er als er kinderen komen?
Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar het is wel uiterst zinvol om, voordat u gaat samenwonen of trouwen, duidelijke afspraken te maken ook voor het geval dat de relatie niet werkt.
Bijvoorbeeld over bezittingen, over het inkomen en over de kosten van de huishouding.
Er is juridisch nog altijd een groot verschil tussen samenlevers en mensen die gehuwd zijn. Het is goed dat u zich daarvan bewust bent.
Ook indien u geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris laat opstellen, is het van belang om te weten wat de consequenties zijn van de beperkte gemeenschap zoals dit vanaf 2018 in de wet is bepaald.
En wat zijn de afspraken als er kinderen komen? Kiezen jullie voor opvang, gaat één van de twee minder werken of doen jullie het samen? Als een van de partijen minder gaat werken, hoe zit het dan met de gemiste carrièrekansen en de mogelijkheden om dit te compenseren? En hoe gaan jullie het regelen als de relatie onverhoopt niet blijvend is?
Tijdens het samenleven en vooral tijdens belangrijke live-events, is juridisch advies en ‘onderhoud’ een veilige en verstandige keuze – zéker voor ondernemers.
Ook tijdens de relatie of samenleving is het verstandig om periodiek te bespreken of de gemaakte afspraken nog wel in overeenstemming zijn met de werkelijke situatie.
Je leven verandert: net na je studie maak je andere (juridische) keuzes dan twintig jaar later.
Is er een grond om de huwelijkse voorwaarden aan te passen of juist te laten opstellen, bijvoorbeeld omdat er een onderneming wordt gestart of de ondernemingsactiviteiten worden uitgebreid, hoe kunnen de ondernemersrisico’s worden beperkt voor de privé situatie? Maar ook indien er samen een huis wordt gekocht of één van de ouders minder gaat werken na de geboorte van de kinderen. Ook kan het zijn dat wetswijzigingen of ontwikkelingen in de jurisprudentie van invloed zijn op de gemaakte afspraken.
Voorkom teleurstellingen en problemen achteraf en zorg ervoor dat de juridische afspraken recht doen aan de realiteit.
Wij werken op basis van een uurtarief. Mijn uurtarief bedraagt € 250,00 ex BTW. In geval van mediation, deelt u samen het uurtarief.
Wij berekenen geen afzonderlijk percentage aan kantoorkosten. Kosten aan derden zoals griffierecht, deurwaarderskosten, kosten GBA uittreksels, etc. worden doorbelast. Kosten voor deskundigen zoals accountants, fiscalisten, notarissen, makelaars, worden niet dan na instemming met u gemaakt. Deze kosten belasten wij door.
De kosten van rechtsbijstand met betrekking tot het familierecht kunnen niet als zakelijke kosten worden doorbelast aan een onderneming.
De kosten voor onze werkzaamheden die betrekking hebben op het verkrijgen van partneralimentatie kunnen aan de zijde van de alimentatiegerechtigde als aftrekpost opgegeven worden in box 1 bij de aangifte voor de inkomstenbelasting.
Advocatenkantoor Petra Splinter neemt geen zaken aan op basis van de door de staat gefinancierde rechtshulp, de zogenaamde “toevoeging”. Of u hiervoor in aanmerking komt, kunt u terugvinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rvr.org
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Recente reacties